sündisznó Erinaceus europaeus

sündisznó szokások

mindennapi élet: a sündisznó általában magányos, éjszakai állat. A tavaszi és nyári napokon egy ideiglenes fészekben alszik, és alkonyatkor felébred, hogy kimerészkedjen és élelmet keressen. Ez egy rovarevő, és eszik mindenféle gerinctelen, részleges madár tojás és razziák egér fészket újszülött fiatal. Ősszel lágy gyümölcsöt fogyasztanak.

egy sündisznó éjszakánként 2-4 km – t kóborolhat élelmet keresve. Keresés közben rövid kőfalakra, kerítésekre mászik, sőt átúszik a vízen.

a sündisznók zajos állatok, hangosan szippantanak, miközben az aljnövényzeten keresztül keverednek. Gyenge a látásuk, de éles szaglásuk, tapintásuk és hallásuk van.

ha veszély fenyegeti, a sündisznó felemeli a tüskéit, és egy szűk labdába gördül. Ez elriasztja a legtöbb állatot, bár egy elszánt róka képes kinyitni egyet! A tüskék valóban módosított szőrszálak, körülbelül 25 mm hosszúak. Egy felnőtt sündisznónak körülbelül 3000-5000 tüskéje van. Mindegyik körülbelül egy évig tart, mielőtt kiesik, és egy újat termesztenek.

a sündisznónak furcsa szokása az ‘önfelkenés’; amikor erős szagra vagy ízre bukkan, a fejét körbefordítja, és a nyelvét használva habos nyálba takarja a tüskéit és a bundáját – úgy néz ki, mintha szappanbuborékok borítanák! Ez a viselkedés teljesen normális, de senki sem tudja a célját.

tél: a sündisznó tápláléka télen hiányzik, ezért a leghidegebb hónapokat hibernálva tölti egy speciálisan elkészített fészekben; ez általában talajszinten van egy sövényben, komposztkupacban, vastag levélréteg alatt vagy rönkök alatt. Mielőtt ebben a hibernaculumban szoros labdává göndörödne, a sündisznó az őszet annyi ételt fogyasztja, amennyit csak lehet, hogy zsírként tárolja, amelyet alvás közben elhasználnak. Ha ősszel nem tároltak elegendő zsírt, a sündisznó hosszú, kemény télen meghalhat. A hibernáció általában novembertől márciusig tart. Ez idő alatt a testhőmérséklet a környezetére csökken, és a légzés szinte leáll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.